(recept
si oblíbilo 21 návštěvníků)
Když zbydou bílky.. Gâteau aux blancs d oeufs aneb Dort z bílků
Potřebné ingredience
6 bílků 50g mouky 50g maizeny 200g cukru moučka 100g másla kokos (podle chuti, já dávám tak dvě hrsti) -a na dozdobení co máte rádi-
Postup přípravy
včetně fotek na http://zfrancie.blogspot.com/2011/12/kdyz-zbydou-bilky-gateau-aux-blancs-d.html
Dortík je jemňounký, díky minimu mouky a absenci žloutků skoro dietní :) nadýchaný.. a jak nemusím kokos, tak v tomhle dezertu je bezkonkurenční a díky němu je ještě vláčnější.
- předehřát troubu na 180
- rozpustit máslo a nechat chladnout
- vyšlehat sníh z (chladných!) bílků
- zašlehat do pevného sněhu cukr, obě mouky, kokos a nakonec (rozpuštěné a zchladlé máslo)
- nalít do formy (já mám sklo+silikon, jen vymažu máslem)
- a péct tak 25-30 minut než zezlátne a vypadá tak, jak má korpus vypadat :)
a dozdobit nebo plnit podle chutě, já ho mázla jahodovou marmeládou (čerstvé jahody nebo lesní ovoce bohužel nejsou) a vyšlehala 400ml šlehačky se ztužovačem, plus jeden jogurt.
V létě to bývá creme fraiche a omáčka z lesních plodů :)
Dortík je jemňounký, díky minimu mouky a absenci žloutků skoro dietní :) nadýchaný.. a jak nemusím kokos, tak v tomhle dezertu je bezkonkurenční a díky němu je ještě vláčnější.
- předehřát troubu na 180
- rozpustit máslo a nechat chladnout
- vyšlehat sníh z (chladných!) bílků
- zašlehat do pevného sněhu cukr, obě mouky, kokos a nakonec (rozpuštěné a zchladlé máslo)
- nalít do formy (já mám sklo+silikon, jen vymažu máslem)
- a péct tak 25-30 minut než zezlátne a vypadá tak, jak má korpus vypadat :)
a dozdobit nebo plnit podle chutě, já ho mázla jahodovou marmeládou (čerstvé jahody nebo lesní ovoce bohužel nejsou) a vyšlehala 400ml šlehačky se ztužovačem, plus jeden jogurt.
V létě to bývá creme fraiche a omáčka z lesních plodů :)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
mimik
(upraveno)
20. 2. 2012, 23:01
Ivanko, dala jsem hladkou . Bylo to výborné. Děkuji za prima receptík.
Ivca+tobisek
(upraveno)
23. 2. 2012, 19:30
@mimik
Tak to jsem moc ráda skoro jsem měla výčitky
mimik
(upraveno)
15. 2. 2012, 11:19
Ivanko, mouku dáváte jakou?? Chci zítra vyzkoušet pro návštěvu. Děkuji
Ivca+tobisek
(upraveno)
19. 2. 2012, 10:23
@mimik
Andrejko, už píšu pozdě, vidte - příště klidně do zpráv dávám hladkou, my tady ve Francii jinou skoro ani nemáme Snad se povedlo...
ivahouba
(upraveno)
4. 2. 2012, 19:45
Kdyz mate snih smichany s ostatnimi ingrediencemi nalijete to do jedne nebo do dvou forem? Moucnik na obrazku je prokrojeny a naplneny slehkou, nebo je vrsek a spodek peceny zvlast ??Moucnik vypada opravdu moc chutne a zmrazenych bilku se nastarda taky plno. Davam si je do kelimku od jogurtu s vickem a nesmim zapomenout udelat carku, abych vedela, kolik jich tam je Hezkou nedeli
Ivca+tobisek
(upraveno)
15. 2. 2012, 11:01
@ivahouba
Dobrý den Ivi, je prokrojený takže z jedné formy Omlouvám se za pozdní odpověd, našla jsem Váš dotaz až ted..
Hotaska
(upraveno)
25. 1. 2012, 18:06
Naprosto dokonalé!!! Máme od vánočního pečení plný mrazák bílků, mňam to se ale budeme mít! Moc děkuji za úžasný recept!
Ivca+tobisek
(upraveno)
4. 2. 2012, 19:20
@Hotaska
Ali, to jsem moc ráda já zase nevěděla že jdou bílky zmrazit, takže taky díky!